"Θύμα" κομματικών σκοπιμοτήτων ο ανδριάντας του Κ. Καραμανλή

"Θύμα" κομματικών σκοπιμοτήτων ο ανδριάντας του Κ. Καραμανλή

Αρ. Πρωτ. 7778/14.12.2010

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

Σε υπόθεση θρίλερ χωρίς προηγούμενο, έχει μετατραπεί η εγκατάσταση του ανδριάντα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η προσπάθεια αμαύρωσης μίας πράξης τιμής απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, όχι μόνο της πολιτικής ζωής της χώρας μας, αλλά της ιστορίας του Έθνους και η προσπάθεια κομματικού στιγματισμού της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή, εκθέτει μόνο τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κρύβεται πίσω από προφάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι μετά την πλατεία Αριστοτέλους, που είχε επιλεγεί αρχικά ως τοποθεσία εγκατάστασης του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή, σειρά έχει η τοποθεσία που επελέγη στη Νέα Παραλία κοντά στο Δημαρχείο, αφήνοντας να εννοηθεί  ότι όπου και αν προταθεί η τοποθέτηση του ανδριάντα του μεγάλου Εθνάρχη, πάντοτε κάποιο «πρόβλημα» θα προκύψει που θα λειτουργήσει ανασταλτικά.

Η εμπλοκή της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, εγείρουν νέα ερωτήματα, καθώς η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει  με σύμβαση για 49 χρόνια στον Δήμο Θεσσαλονίκης το σύνολο της Νέας Παραλίας, όπου και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα ανάπλασης με την πρωτοβουλία και επίβλεψη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ενώ παράλληλα υπάρχει έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή άδεια εγκατάστασης μνημείου στη Νέα Παραλία.

Έκθετη απέναντι στην ιστορία του τόπου είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς με τις πράξεις της αυτές αποκαλύπτει το μικροκομματικό σκεπτικό της, που δεν μπορεί να αναγνωρίσει την εθνική προσφορά ενός μεγάλου πολιτικού που προσέφερε στη χώρα μας διατελώντας 14 χρόνια Πρωθυπουργός, 10 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει την προσωπική του υπογραφή.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους, ενώ η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει το σύνολο της Νέας Παραλίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης εγείρει ενστάσεις μόνο στην περίπτωση εγκατάστασης του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή, και όχι στα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που πραγματοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη Νέα Παραλία; Προβλέπεται να διεξαχθεί σχετική έρευνα;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες τοποθέτησης του ανδριάντα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως αρμόζει σε μια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα;

Απαντήσεις Υπουργείων